El futur dels oceans està en joc

Un estudi de National Geographic diagnostica que a l’any 2020 es pot arribar als milions d’objectes de plàstic abocats al mar

N’hi ha que encara no s’ho creuen, però les xifres són alarmants. Fins a mil milions d’objectes plàstics poden arribar a l’oceà d’aquí fins al 2020 si abans no se segueix cap estratègia a nivell global que ho intenti evitar. Una de les iniciatives internacionals més conegudes al respecte és Planeta o Plàstic. Promoguda per la prestigiosa capçalera National Geographic, aborda l’actual crisi ambiental des d’un vessant científic i tractant en tot moment de conscienciar una de les peces claus en aquesta transformació: el consumidor.

L’educació és un dels pilars sobre els quals s’assenta el compromís de Planeta o Plàstic. I al compromís divulgatiu s’hi afegeix l’esforç de projectar amb perspectiva les conseqüències d’aquesta dinàmica contaminant. Sabem del cert quin és l’impacte que causem en tirar el plàstic directament a les escombraries sense reciclar? Milions de persones encara no. I les petites accions diàries són les marquen la vida del nostre planeta i de les futures generacions.

Xarxes de pesca, ampolles, bosses, taps, bastonets de les orelles o tovalloletes humides entapissen platges i fons d’oceans fins als llocs més remots del planeta. I tot just ara es comencen a mostrar els terrible efectes que això té en la flora i la fauna del nostre planeta. Cada gest compta. És per això que National Geographic insta el conjunt de la ciutadania a comprometre’s amb el medi ambient i a realitzar un canvi profund en els seus usos del plàstic a través d’accions simples però conscients.

Amb més de 5 bilions de fragments de plàstic surant als oceans, arreu del planeta hi ha milers d’espècies que tracten d’adaptar-se a nous ecosistemes, sovint modificats dràsticament per culpa d’aquesta plaga. Si segueix el ritme actual, per al 2050, gairebé totes les espècies d’aus marines del planeta ja menjaran plàstic. Evitar-ho està a les mans de tots. També les teves.

Segueix-nos: